fredag 11 juli 2008

Historielöshet


Anders Kallur är Susanna och JennyKallurs pappa. En gammal hjälte.
Hur många vet det idag?
Utmärkte spel&sport krönikören Ulf Stenberg tar i dagens Göteborgs-Posten upp problemet med historielösehet. Många tror att det senaste som hände är det största som någonsin hänt och han exemplifierar med Wimbledonfinalen Federer-Nadal. I och för sig en fantastisk final men problemet är att gamla hjältar lätt glöms bort.

Inom populärunderhållning kan det få förödande konsekvenser (för att inte nämna vilka konsekvenser det kan få "i den riktiga världen" med framgångar för t.ex. Sverigedemokrater).

Radioprogrammet Metropol hade på 90-talet en stor lyssnaromröstning om de bästa pop/rocklåtarna någonsin. Omröstningen pågick i ett halvår och var mycket omfattande.

Vann gjorde "Jag mår illa" med Magnus Uggla.....( Låten låg etta på topplistan vid tiden för omröstningen).

Längre ner på listan kom "Stairway to heaven", "Yesterday", "Blowing in the wind" m.fl. äldre, och enligt lyssnarna, sämre låtar.


Konsekvenserna av av detta är att pocketoraklet mycket sällan kommer att dela ut betyget 5 pocketorakel till några nya pocket. Detta betyg är förbehållet pocket som tål tidens nötning utan att försvinna i glömskans och historielöshetens hav.
Pocketoraklet M

Inga kommentarer:

En blogg att konsultera om pocketböcker och meningen med livet.