måndag 31 mars 2008

Oljan tar slut.


Göteborgs-Posten hade ett intressant reportage i sin bilaga "Två dagar" i helgen. Reportaget handlade om att världens oljefyndigheter är på väg att sina. Hedervärt initiativ av G-P.


Olja är ju fundamentet västvärldens ekonomi vilar på. Brist på olja kommer att tvinga oss till en ny livsföring. Frågan är ju en av de största i vår tid om inte den största.


Utvecklingen går i många fall stick i stäv med det faktum att oljekällorna sinar. Större bilar rullar på vägarna, gods forslas med lasbilar, flygresor blir billigare och billigare o.s.v.


Var är den politiska debatten? Var är de djärva de djärva politiska besluten?


Det här är viktigt. Oljan tar ju slut, Innan den tar slut blir den snart mångdubbelt dyrare. Är det inte dags att med all kraft ställa om från fossila bränslen. En omställning påverkar även växthuseffekten positivt. En liten bieffekt är att världen inte drabbas av överhettning och glaciärerna inte smälter. Vi kanske slipper sex meter högre vattenyta. Göteborg och Stockholm under vatten eller möjligvis is eftersom golfströmmen lär stanna av.


Har man ställt om själv? Nja, inte riktigt. Gäller detta verkligen mig?


I pocket finns: Gunnar Lindstedt "Olja"


Läs och begrunda.


Pocketoraklet M


1 kommentar:

Country Girl sa...

Pocketoraklet har blivit domedagsprofet...

Men tror du inte att man kommer att hitta nya oljefyndplatser under havet, nordsjön och liknande och därmed skjuta upp problemet? Fast dyrare blir det i vilket fall som helst, så fort ryktet går att oljan börjar sina, på allvar. Jag läste inte reportaget, kanske borde jag gjort det.

Och kanske borde bokbranschen också gjort det, Bonniers t ex, med tanke på vad vi talade om idag.

En blogg att konsultera om pocketböcker och meningen med livet.